آموزشی

علت نشتی روغن گیربکس چیست؟

نشتی روغن از گیربکس

شاید برای شما این سوال به وجود بیاید که دلایل نشتی روغن گیربکس چیست؟ به طور کلی مشکلاتی که برای وسیله های نقلیه پیش می آید معمولا خیلی هزینه بردار هستند و با توجه به این مسئله بهتر است قبل از صرف پول و وقت خودتان برای رفتن پیش مکانیک، بهتر است اول نگاهی به خودروی خود بندازید و ببینید که آیا می ‌توانید مشکل را برطرف کنید یا نه تا هزینه های احتمالی را به حداقل برسانید. تا انتهای مقاله همراه فوکس کالا باشید.

روغن گیربکس چیست؟

جعبه دنده یا همان گیربکس ماشین، قدرت لازم را از موتور به چرخ‌های خودرو منتقل می‌ کند. حال روغن گیربکس حرکت اجزای جعبه دنده را آسان و بسیار روان می کند نام دیگر روغن گیربکس، روغن واسکازین می باشد و با این نام هم آن را در بازار می شناسند.

چگونه بفهمیم روغن نشت کرده، روغن گیربکس است؟

تشخیص این امر نسبتا ساده است کافی است که دنبال این فاکتورها در روغن نشت پیدا کرده بگردید:

  • روغن گیربکس بسیار غلیظ‌تر از روغن موتور است و چسبندگی بیشتری دارد و بویی شبیه به نفت دارد.
  • روغن گیربکس سالم دارای رنگ قرمز روشن و شفاف است البته حواستان باشد که برخی از مایعات دیگر در خودرو نیز رنگ قرمز دارد مثل ضد‌یخ، ولی حواستان باشد که روغن گیربکس بسیار غلیظ‌تر از این مایعات است.
  • اگر رنگ روغن قرمز تیره و مایل به قهوه‌ای باشد این به این معنا است که زمان تعویض روغن گیربکس‌تان فرا رسیده است پس سریعا روغن گیربکس خود را تعویض کنید.
  • اگر روغن قهوه‌ای تیره بود  و بوی سوختگی داشت به این معناست که روغن گیربکس‌تان سوخته است که باید آن را تعویض کنید.
  • اگر محل ریزش روغن روی زمین درست در پایین ماشین و قسمت جلو و نزدیک به وسط ماشین باشد به احتمال زیاد نشتی روغن از گیربکس خودرو است.
  • مورد دیگر در رابطه با عملکرد گیربکس خودرو است. اگر گیربکس ضعیف و کند شده است احتمالا سطح روغن گیربکس پایین آمده است که خود میتواند به علت نشتی روغن گیربکس به وجود آمده باشد.

دلایل نشتی روغن گیربکس چیست؟

دلایل زیادی برای نشتی پیدا کردن روغن گیربکس وجود دارد که در زیر به نمونه ای از آنان اشاره می کنیم :

نشتی روغن گیربکس

نشتی روغن گیربکس به خاطر داغی جعبه دنده ‌

در هنگام خرید روغن گیربکس باید توجه داشته باشید، زمانی که در ماشین دنده را عوض می کنید گرما تولید می شود. یکی از کارهایی که روغن گیربکس انجام می دهد این است که هنگام تعویض دنده، دمای جعبه دنده را پایین می آورد. ، حال اگر سطح روغن گیربکس شما پایین آمده باشد، گیربکس بیش از حد داغ می شود و منجر به نشت روغن گیربکس از گیربکس می شود.

نشتی روغن گیربکس بخاطر خرابی محفظه

اگر کف ماشین شما دچار آسیب بشود یعنی مثلا زمانی که در یک جاده کوهستانی و یا حتی در یک جاده معمولی در حال رانندگی هستین یک سنگ و یا جسم سختی با کف ماشین شما بر‌خورد کند و باعث سوراخ شدن و آسیب محفظه روغن گیربکس بشود، روغن گیربکس ماشین تان دچار نشتی می شود.

نشتی روغن گیربکس به علت خرابی مبدل گشتاور

مبدل گشتاور بسیار حساس است و حتی اگر کوچک ترین ضربه ای به آن وارد بشود، می‌تواند موجب نشتی بسیار زیاد روغن گیربکس بشود.

نشتی روغن گیربکس به علت تعویض نکردن مکرر و منظم روغن

باید روغن گیربکس خود را به طور مرتب تعویض کنید و اگر این کار را نکنید ممکن است دچار نشتی بشود.

نشتی روغن گیربکس در اثر تعویض دنده کند

یکی دیگر از علت های نشتی روغن گیربکس، کند شدن تعویض دنده ها می باشد.  اصلی ترین هلت کند شدن تعویض دنده ها به کاهش فشار هیدرولیکی  ربط دارد که در این وضعیت،  برای حرکت خودرو، دنده ها کندتر از وضعیت خلاص تعویض می شوند. اگر این حالت ادامه داشته باشد، می تواند موجب روغن ریزی از گیربکس بشود.

نشتی روغن گیربکس در اثر کاسه نمد آسیب دیده

چندین قطعه به نام کاسه نمد داخل گیربکس وجود دارند که فشار هیدرولیکی لازم برای ماشین را تامین می کنند. این قطعات ممکن است با گذشت زمان دچار فرسودگی و خوردگی بشود. اگر این کاسه نمد دچار آسیب و خرابی بشود می تواند باعث ریختن روغن گیربکس بشود.

نشتی روغن گیربکس در اثر خرابی واشر محفظه روغن

واشر محفظه روغن می‌تواند در اثر کیفیت پایین و یا گذر زمان و یا جا نیفتادن در هنگام نصب دچار پارگی بشود و یا حتی آسیب ببیند و در نهایت این اتفاقات موجب نشتی روغن می شود.

تشخیص نشت روغن گیربکس در اثر آسیب دیدگی مسیر انتقال روغن

مسیر انتقال دهنده ی روغن گیربکس از استیل و آلومینیوم ساخته شده است. بعضی وقتا ممکن است این مسیر دچار آسیب بشود و خود این آسیب می‌تواند باعث نشت روغن گیربکس بشود.

نشتی روغن گیربکس در اثر لغزش دنده

در میان دلایلی که برایتان نام بردیم ای دلیل از همه ی موارد گفته شده مهم تر و شایع تر است.  اگر روغنی که جعبه‌ دنده نیاز دارد تا روی آن بلغزد، کم بشود، روغن گیربکس نشت می‌کند. چرا که برای انتقال نیرو بین موتور و چرخ‌های اتومبیل شما به یکدیگر یک فشار هیدرولیکی نیاز است ، اگر این فشار کم شود، روغن دچار نشتی می شود.

نشتی روغن گیربکس

چگونه جلوی نشتی روغن گیربکس اتوماتیک را بگیریم؟

1ـ به طور مرتب سطح روغن گیربکس خودرو را چک و اندازه‌گیری کنید.

2ـ هنگام بررسی به رنگ روغن گیربکس دقت کنید و هرگونه تیره‌تر شدن و کدر شدن رنگ را جدی بگیرید.

3ـ زیر و محل پارک خودرو را همیشه نگاه کنید.

4ـ به صداهای گیربکس در حین رانندگی دقت کنید و هرگونه زوزه کشیدن و یا تعویض دنده بی‌موقع را جدی بگیرید.

احتمالا این موارد به گرفتن روغن ریزی گیربکس کمک میکند. حتما نگران خالی شدن روغن گیربکس باشید و ان را جدی بگیرید و سریعا به تعمیرگاه مراجعه کنید.

چطور از نشتی روغن گیربکس خودرو جلوگیری کنم؟

  1. در هربار تعویض روغن گیربکس، حتما سطح روغن را بررسی کنید.
  2. به رنگ روغن گیربکس خودروی خود دقت کنید؛ روغن جدید معمولا به رنگ قرمز روشن و شفاف است و با تغییر رنگ آن به رنگ قهوه­ای باید متوجه فرا رسیدن زمان تعویض آن شوید.
  3. یکی دیگر از دلایل رایج نشتی روغن گیربکس پارگی لاستیک‌های مهر و موم کننده محفظه روغن است؛ برای پیشگیری از نشتی روغن، وضعیت این لاستیک‌ها را دائما بررسی کنید.

اهمیت تعویض روغن گیربکس در چیست ؟

تمام سیالات موجود در خودرو نیاز به رسیدگی و تعویض دارند . اما باید بدانید که زمان عوض ‌کردنِ هر یک چه موقع است . اگر روغن گیربکس به ‌موقع تعویض شود :

1- گیربکس روان ‌تر و بهتر به کار خود ادامه می‌ دهد .

2- عمر مفید قطعات موجود در گیربکس بیشتر می ‌شود .

3- درجه‌ حرارت گیربکس کاهش پیدا می‌ کند و به‌ همین خاطر آسیب نمی ‌بیند .

4- قطعات موجود در گیربکس سروصدا نمی‌ کنند و همه اینها روی هم باعث می ‌شود که خودرو بهتر کار کند .

بعضی از راننده ‌ها برای خودروی خود سنگِ تمام می ‌گذارند و مثلا روغن‌ های باکیفیت و گرانی برایش تهیه می ‌کنند . این خیلی عالی است اما مشکل زمانی شروع می ‌شود که فکر می ‌کنند ، هزینه ‌کردنِ یک ‌باره دیگر نیاز به در نظر گرفتن مواردی مانند تعویض به‌ موقع روغن گیربکس یا هر روغن دیگری را از بین می‌ برد . چنین چیزی درست نیست .

حتی اگر گران ‌ترین و با کیفیت ‌ترین روغن را هم برای خودروی خود بخرید ، باز هم روزی می ‌رسد که باید آن را عوض کنید . روغن گیربکس یا هر روغن دیگری در خودرو که به ‌موقع تعویض نشود ، خاصیت خود را از دست می‌ دهد و تبدیل به مایعی مانند آب می ‌شود که از عهده روغن‌ کاری و روان ‌سازی برنمی ‌آید . این را هم یادتان باشد که اگر در زمان مناسب برای خودرو و بخش‌ های مختلف آن هزینه نکنید ، خسارات و آسیب ‌هایی که بعداً به ‌وجود می ‌آید ، بسیار بیشتر خواهد شد .

نشتی روغن گیربکس

زمان تعویض روغن گیربکس چه موقع است ؟

فرقی نمی ‌کند که گیربکس ‌تان دستی است یا اتوماتیک ؛ در هر حال ، نیاز به تعویض روغن گیربکس وجود دارد . که شامل موارد زیر است :

1- تعویض روغن در گیربکس دستی

در گیربکس ‌های دستی معمولا پس از مدتی که از خودرو استفاده شد ، روغن گیربکس آلوده می ‌شود . البته ممکن است روغن کماکان کیفیت و حالت طبیعی ‌اش را حفظ کند ، اما واقعیت این است که دچار آلودگی شده است . در حقیقت به‌ مرور زمان ، فرسایش دنده و یاتاقان باعث ایجاد ذرات فلزی بسیار ریزی در حد ذرات میکروسکوپی در روغن گیربکس می ‌شود ؛ ذراتی که سیال را غلیظ و آلوده می ‌کنند . این آلودگی مانع از آن می‌ شود که روغن گیربکس به‌ درستی عملیات روان ‌سازی را انجام بدهد . پس باید زمان تعویض روغن گیربکس دستی را بدانید .

کارشناسان و اهل فن معتقدند که هر 50 تا 100 هزار کیلومتر باید به فکر تعویض روغن باشید . البته اگر از خودرو زیاد از حد کار می‌ کشید و در شرایط دشوار رانندگی می‌ کنید ، زمان تعویض روغن گیربکس به هر 25 هزار کیلومتر هم خواهد رسید . راننده‌ های تازه‌ کار ، کسانی که مدام در ترافیک اسیر می‌ شوند و راننده‌ های کوه و کوهستان باید حواس‌ شان را جمع کنند و زود تر از 50 تا 100 هزار کیلومتر اقدام به تعویض روغن گیربکس کنند . به ‌طور کلی ، زمانی که نیاز به تعویض دنده زیاد باشد ، زمان تعویض روغن هم زودتر از حالات عادی و طبیعی فرامی ‌رسد .

2- تعویض روغن در گیربکس اتوماتیک

در گیربکس ‌های اتوماتیک حرارت بیشتری نسبت به گیربکس‌ های دستی ایجاد می‌ شود . همین افزایش دما و حرارت است که کیفیت روغن را کم می ‌کند . فرسودگی قطعات داخل گیربکس هم مزید بر علت می ‌شود و زمان تعویض روغن گیربکس را جلو می‌ اندازد . پس اگر می‌ خواهید که عملکرد خودرو را تحت ‌تأثیر مسائلی قرار ندهید که قابل ‌پیشگیری هستند ، حواستان به تعویض روغنِ به ‌موقع باشد . نظر کارشناسان برای زمان تعویض روغن گیربکس اتوماتیک هر 100 هزار تا 150 هزار کیلومتر است . البته اگر زودتر دست به کار شوید و مثلا هر 50 هزار کیلومتر تعویض روغن گیربکس را انجام بدهید هم ضرری ندارد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *